Auteur: Andreas Justrich
Eerste publicatie: 01/01/2003
Taal: Nederlands
Origineel gepubliceerd in: Stichting Gezondheidszorg voor Dansers - Nieuwsbrief 10
Thema's: Mental Health
Media: article

Nadat ik elf jaar professioneel gedanst had, in Zwitserland en bij het Scapino ballet in Rotterdam, was voor mij de tijd gekomen om een andere weg in te slaan. Hoewel ik het dansen nog steeds geweldig vond, bezorgde de stress van de vele voorstellingen en de lange studiodagen mij steeds meer lichamelijke en mentale klachten. Ik kwam voor het eerst met mijn toekomst in aanraking door de kennismaking met Hilary Cartwright tijdens mijn werk bij het Scapino ballet. Hilary is een van de oprichtsters van de eerste Gyrotonic-studio’s in New York en zij gaf ballet- en yogalessen. Ik was gebiologeerd door haar persoon, haar rust, haar mooie soepele lichaamshouding en de manier waarop ze de yogalessen onderrichtte. Het was allemaal veel soepeler en ‘dansanter’ uitgevoerd dan de traditionele yogalessen. Ik kon het effect van de oefeningen en correcties ter plekke in mijn lichaam voelen en het nieuwe materiaal integreren in zowel de lessen als op het podium. Vier weken na onze kennismaking ontmoetten we elkaar weer in New York, waar ik de White Cloud Studio New York bezocht en diverse Gyrotonic en yogalessen bij haar volgde.

Ramp
Een jaar later besloot ik definitief te stoppen met dansen. Hoewel ik wist dat ik mijn veilige leventje opgaf, wist ik ook dat ik een toekomst wilde opbouwen als Gyrotonic-instructeur met een eigen trainingsfaciliteit in Amsterdam. Mijn eerste gesprek met Paul Bronkhorst van het Omscholingfonds was een regelrechte ramp! Hij had zoveel vragen en suggesties dat ik totaal niet meer wist wat ik wilde en regelrecht weer terug wilde kruipen in mijn veilige dansersbestaan. Voor ons tweede gesprek had ik me beter voorbereid. Het werd mij duidelijk dat ik eerst een opleiding tot sportmasseur moest gaan volgen om meer te leren over de anatomie en fysiologie van een danser. Deze opleiding kon ik tijdens mijn laatste seizoen bij het Scapino ballet volgen. De kosten werden vergoed door het Omscholingsfonds. Tijdens deze studie ben ik begonnen met alle voorbereidingen die nodig waren voor mijn eigen bedrijf. Zoekend naar een geschikte locatie voor een studio kwam ik in gesprek met mijn eigen fysiotherapeut Hans van Zutphen, die zeer geïnteresseerd bleek te zijn om zijn fysiotherapeutische behandelingen te combineren met deze, voor Nederland nieuwe bewegingstechniek. Zo konden we samen klanten behandelen en hen tijdens de rehabilitatie periode naar een optimale genezing begeleiden. In zijn praktijk bleek een kamer vrij te komen die ik kon gaan huren. Nadat ik alle financiën had geregeld met het omscholingsfonds, vertrok ik voor mijn opleiding naar New York.

White Cloud Studio Het Gyrotonic Expansion System (GXS) werd ontwikkeld door ex-danser Juliu Horvath en Hilary Cartwright en is gebaseerd op gyrokinesis, ook White Cloud Yoga genoemd. White Cloud Yoga combineert de klassieke hatha-yoga en kundalini-yoga met segmenten uit gymnastiek, klassiek ballet en tai chi. Hoewel dit ingewikkeld klinkt, is het in de praktijk een heerlijke vloeiende vorm van Yoga, zeer dynamisch en energiek met veel accent op de ademhaling. Het GXS is een lichaamstraining op houten machines, die simpel gezegd een hulpmiddel vormen om de verschillende yoga/dans bewegingen en -posities beter te voelen en uit te voeren. Het verschil met andere trainingssystemen is het feit dat men bij GXS met een zware weerstand begint en deze in de loop van de tijd afbouwt. Zodat men uiteindelijk de oefeningen zonder weerstand kan uitvoeren, zoals een danser dat ook op het podium doet. Het was zeer inspirerend om drie maanden lang mezelf in nieuw materiaal te storten onder de fantastische begeleiding van Juliu Horvath, de ontwerper van GXS. Naast alle bewegingspatronen en opbouwelementen van een GXS-les was het belangrijkste voor mij om te zien, maar vooral ook te voelen hoe een menselijk lichaam echt organisch en vloeiend kan bewegen. Als danser dacht ik altijd dat ik genoeg kennis van beweging had, maar door deze opleiding leerde ik pas echt waar de bewegingen vandaan komen en hoe het hele lichaam daarop reageert.
Terug in Nederland begon voor mij de grootste uitdaging. Ik kreeg te maken met alle vragen rondom het starten van mijn eigen bedrijf, het laten ontwerpen van een huisstijl met o.a. briefpapier en brochures, de Nederlandse belastingwetten en tal van andere zaken waar je, als je in loondienst bent, nooit over nadenkt. Zo begon ik met het verspreiden van brochures en maakte ik reclame in diverse tijdschriften. Daarnaast kreeg ik te maken met het financiële verhaal. Het starten van een eigen bedrijf kost nogal een fors bedrag. Gelukkig kreeg ik alle steun van mijn partner en samen hebben we met eigen geld het bedrijf opgezet. In het begin trainde ik enkele klanten van de fysiotherapiepraktijk, maar al snel kwamen de eerste klanten via de Parkkerk-studio. Ik kon door het geven van massages naast de GXS-training al vrij snel mijn eigen brood verdienen. Na anderhalf jaar barstte de praktijk uit zijn voegen en kreeg ik de mogelijkheid te verhuizen naar een grotere locatie aan de Nicolaas Beetsstraat, waar ik ook de naam White Cloud Studio ging voeren.

Passie
Nu werk ik al weer bijna vier jaar op deze locatie en ben ik ook de GXS-machines en een massagekamer gaan verhuren. Daardoor werken er nu diverse instructeurs en instructrices in de studio uit binnen- en buitenland en werken er gemiddeld vijf masseurs per week. Inmiddels trainen er bij ons zowel professionele dansers en sporters als ook mensen uit het theater en musicalvak. Naast mijn werk als Gyrotonic-instructeur geef ik yoga en klassieke balletlessen bij het Internationale Danstheater en verzorg ik bewegingstrainingen bij de KLM. Ik heb tijdens mijn danscarrière zoveel meegemaakt, dat ik nog steeds bezig ben de indrukken te verwerken. Het allerleukste van deze nieuwe tweede carrière vind ik, dat ik met vakgenoten kan blijven werken en zo mijn indrukken en ervaringen als danser door kan geven aan de nieuwe generatie. Het belangrijkste voor mij blijft dan ook: wat je ook doet na je carrière als danser, doe het met dezelfde passie en energie, want je blijft altijd een danser van binnen!

> Deel op Facebook > Deel op Twitter > Deel via e-mail