15/11 Praktijkseminar Diversiteit & Inclusie
Toegang gratis, registratie verplicht. Klik op de button op deze pagina
Theatermaker Bright Richards, urban contemporary maker Dalton Jansen en Prof. Dr. Liedeke Plate zijn gefascineerd hoe kunstenaars verhalen vertellen en hoe dat bijdraagt aan inclusie en diversiteit in de samenleving. Diversiteit is een gegeven. Inclusiviteit een streven.
Makers engageren zich op nieuwe manieren om hun artistieke werk te maken en performen. Welke vanzelfsprekendheden vragen om doorbroken te worden? Hoe krijgt artistiek werk vorm? Wie of wat sluit je in en/of uit in maakprocessen?
Bright Richards en Dalton Jansen staan met hun artistieke werk voor meerstemmigheid in de theater en danssector. Beide makers kiezen voor nieuwe paden vanuit de drang om te creëren. Liedeke Plate bespiegelt en gaat in gesprek vanuit de concepten safe space, intersectionaliteit en agnotologie. Net als kennis, wordt ook een blinde vlek, onwetendheid, actief geproduceerd.
Niet of je ge-engageerd bent, maar hoe is de vraag.
Interactief seminar
Het seminar is opgebouwd uit drie delen. We starten gezamenlijk met een plenaire sessie die oriëntatie biedt op de makers en de thema’s. Dan gaan we in groepen uiteen om actief te werken met de makers. Bij opgave kies je of je hieraan deelneemt of kijkt. In deel drie komen we samen terug voor een gesprek en reflectie vanuit de werksessies met de makers. Let op: Je kan de onderdelen niet los volgen.
Doe en praat mee op 15 november. Het praktijkseminar wordt gehost door Cormac Burmania, hoofd opleiding Docent Theater, ArtEZ Academie voor Theater en Dans.
Samenwerkende partners
ArtEZ Academie voor Theater, Radboud Universiteit en het National Centre Performing Arts (NCPA).
Datum 15 november 2018 van 16:00 – 19:00 met borrel en snack tot 19.30 uur. Locatie ArtEZ Theatrium, Academie Theater en Dans (Theaterzaal 1 en studios)
Voor wie Studenten en alumni theater en dans, studenten en alumni Cultuurwetenschappen, Literatuurwetenschappen, docenten van de voorgenoemde opleidingen en extern geïnteresseerden
Opgave
Deelname en borrel zijn gratis en opgave is noodzakelijk. Je kan alleen het hele seminar meedoen. Opgave klik op de button op deze pagina
Geef bij je opgave aan bij welke maker je op welke manier wilt deelnemen
<>Werksessie deelname Bright Richards: max 30 deelnemers
<>Werksessie deelname Dalton Jansen: max 30 deelnemers
<>Toeschouwer werksessie Bright Richards: max 20 deelnemers
<>Toeschouwer werksessie Dalton Jansen: max 20 deelnemers
Over Bright Richards
Bright Richards ontvluchtte de oorlog in Liberia en kwam in 1991 in Nederland. Hier deed hij de Toneelacademie in Arnhem en speelde hij bij diverse theatergezelschappen. Hij schreef en regisseerde zijn eigen levensverhaal en die van 2 anderen in de voorstelling ‘As I Left My Father’s House.
Hij richtte met Margriet Stuurman in 2004 zijn eigen stichting New Dutch Connections op om onder andere door hemzelf ontwikkelde stukken uit te kunnen brengen, nieuwe perspectieven te bieden en te verkennen en de dialoog aan te gaan. Met voorstellingen als ‘As I Left My Father’s House’ en ‘The Bright Side of Life’ maakt het publiek kennis met het werk van New Dutch Connections. Daarnaast is Richards trainer en werkt hij als inspirator voor jonge asielzoekers die het traject ‘Ondernemen in je Eigen Toekomst’ volgen, een methodiek die hij in 2008 heeft ontwikkeld met het doel asielzoekersjongeren op weg te helpen naar sociale participatie en economische zelfredzaamheid.
Over Dalton Jansen
Dalton Jansen studeerde aan de Theaterschool Amsterdam waar hij de opleiding Urban Contemporary (JMD) volgt, en is eigenaar van DDJ Dance dat workshops in heel Nederland organiseert en hij maakte hij diverse voorstellingen. In 2014 won hij de publieksprijs bij het Rotterdams Open Podium. Dit leidt tot een solo in Theater Zuidplein later dit jaar. Hij maakte een stuk voor het ArtEZ Danslab. Naast het maken is Dalton zelf nog actief als docent op verschillende dansscholen waarbij hij workshops geeft in urban contemporary waarbij ritme, muzikaliteit, pols en flow centraal staan.
Dalton Jansen tekende in april het contact voor zijn nieuwe voorstelling The Double met dansers Gihan Koster & Terencio Douw dat op 25 november in première ging in Theater Zuidplein. Voor Gihan & Terencio maakte hij in 2015 een duet waarmee hij in 2015 de SKVR Fanatics wedstrijd won én te zien was tijdens Rotterdam Danst op 12 september. Dalton Jansen is een opkomend choreograaf in de Rotterdamse danswereld.
Over Liedeke Plate
Liedeke Plate (1963, Rotterdam) groeide op in Frankrijk en was aldaar tot 1984 werkzaam als balletdanseres. In 1989 voltooide ze – cum laude – haar Master’s in Engelse taal en literatuur aan de Universiteit Utrecht en – with distinction – haar Master’s in Romanticism and Modernism aan de University of Southhampton. In 1990 haalde ze – opnieuw cum laude – haar Master’s in algemene en vergelijkende literatuur aan de Universiteit Utrecht. Van 1991 tot 1999 werkte ze aan de lndiana University en de James Madison University (USA). In 1995 promoveerde ze aan de lndiana University op onderzoek op het gebied van de vergelijkende literatuurwetenschap: ‘Visions and Re-Visions: Female Authorship and the Act of Rewriting’.
Liedeke Plate is met ingang van 1 januari 2018 benoemd hoogleraar Cultuur en Inclusiviteit aan de Radboud Universiteit. Ze onderzoekt de relatie tussen literatuur, gender en cultureel geheugen.
Ze gaat onderzoek doen naar artistieke en culturele praktijken die inclusief denken in de samenleving bevorderen dan wel belemmeren. Plate: ‘Ik wil aandacht genereren voor de rol van kunst en cultuur in processen van normalisering, bevraging en ontregeling van genderrollen en gendersymboliek, alsook in het in- en uitsluiten van mensen, zo niet letterlijk, dan wel symbolisch en in het imaginaire. Door aandacht voor mechanismes van in- en uitsluiting in kunst en cultuur en artistieke en culturele praktijken die inclusief denken in de samenleving bevorderen of tegenwerken, wil ik richting geven aan het maatschappelijk debat.
Opgave klik op de button op deze pagina